Gezonde boodschappen

Gezond boodschappen doen in de supermarkt

De februari bijeenkomst was een leerzame avond met heel veel gezonde informatie die we hier nog even kort zullen samenvatten, zodat de dames die niet aanwezig waren ook kunnen profiteren van deze informatieve avond en voor iedereen om af en toe nog even terug te kunnen kijken hoe het ook al weer zat.

Jüglen Zwaan begon met te vertellen dat:

 • alle verschillende supermarkten die wij kennen in Nederland, uiteindelijk behoren tot slechts een handjevol grote multi-nationals zoals bijvoorbeeld; Unilever, Nestle, Kraft, Coco-Cola, Proctor and Gamble. Deze bedrijven ‘beheren’ dus in feite onze voedsel voorziening.
 • Het rondje door de supermarkt begint meestal bij de groente en fruit. De psychologische reden hierachter is dat men begint met het kopen van gezonde voeding, zodat men verderop met een geruster geweten ‘ongezonde’ voeding kan inslaan. Biologische groenten en fruit zijn ook bespoten, maar met ‘betere’ bestrijdingsmiddelen. Bladgroente, zacht fruit, pepers, paprika’s en tomaten bevatten de meeste bestrijdingsmiddelen en zou bij voorkeur biologisch moeten zijn.
 • De groene delen van de groente, vaak het buitenste blad of de uiteinde van de prei bijvoorbeeld bevat de meeste gezonde stoffen, toch is dit vaak het deel wat wij wegsnijden. Ook is het aan te raden om ui, knoflook, kool na het snijden 10 minuten te laten staan alvorens het aan de pan toe te voegen, dat geeft de alicine kans om zicht te vormen, en dat is een zeer gunstig stofje voor ons lichaam.
 • E-nummers zijn niet altijd slecht, sommigen E-nummers staan gewoon voor natuurlijke producten zoals citroenzuur, niks mis mee. Echter bijvoorbeeld E612 (glutamaten)en aspartaam dient men te vermijden.
 • Mensen die last hebben van ‘floaters’ (vlekjes die zwemmen in je inzicht) kunnen verholpen worden door het eten van verse ananas.
 • Brood in de supermarkt is eigenlijk allemaal brood met kleurstof, het bevat weinig vezels en eigenlijk allemaal suikers. Hoe bruiner het brood, hoe meer kleurstof. Volkoren brood zou de verstandigere keuze zijn. Allison brood bijvoorbeeld is een brood wat nog steeds volgens het originele Britse recept wordt gebakken en een gezonde keuze.
 • Wij Nederlanders eten eigenlijk best veel graanproducten op een dag, immers brood, pasta en deegwaren is allemaal graan. Het voedingscentrum geeft aan dat wij daar veel van zouden moeten eten om ons jodium binnen te krijgen. Jodium wordt toegevoegd aan brood. Je kunt echter beter op een andere manier aan je jodium komen, bijvoorbeeld door kelp (zeewier).
 • Volkoren rijst heeft de neiging om Arsenicum uit de bodem te trekken en dienst dus eerst goed afgespoeld te worden.
 • Vleeswaren bevat enorm veel slechte stoffen, het is raadzaam om voor biologische vleeswaren te kiezen.
 • Vetten (olijfolie, koolzaadolie, kokosolie etc) zijn vaak verpakt in plastic, net als water en frisdrank. Plastic is geen goed verpakkingsmateriaal is, want het ‘lekt’ plastic in ons drinken en eten, maar al helemaal in vetten want die trekken dat aan. 
 • Frisdrank bevat enorm veel suiker, maar vruchtensappen bevatten bijna net zoveel suiker.
 • Biologische eieren hebben een lichtere dooier dan niet-biologische eieren, dat heeft te maken met het voer van de kippen. Biologisch is hier de betere keuze.
 • Zuivel is niet goed, vanwege het groot aantal hormonen dat het bevat. Kies liever voor gefermenteerde zuivel (yoghurt, kaas) of geitenzuivel. De plantaardige zuivel werd merkwaardig genoeg niet besproken.
 • Cacaobonen onttrekken cadmium aan de bodem, cadmium is zeer schadelijk voor het lichaam. Met name cacao uit Zuid-Amerika heeft daar last van , meer dan cacao uit Afrika. Let dus op wat je koopt en eet sowieso niet meer dan 20 gram per dag.
 • Noten zijn super gezond, echter in ongebrande ongezouten vorm. Het zout wat gebruikt wordt is ‘slecht’ zout (gebleekt) kies liever voor bijvoorbeeld Keltisch zeezout. Gebrande noten worden in olie gebakken, slechte vetzuren. Roosteren verdient dan de voorkeur.
 • Alcohol is echt slecht voor de mens,, het ontwricht de darmflora. 50% van ziektes ontstaan door alcohol gebruik. Bier bevat onkruidveerdelger, druiven zijn gevoelig voor schimmels en bevatten wel 14 soorten pesticiden. Liever dus bio wijn kiezen. Beter nog niet geen alcohol te drinken.
 • Kies eens wat vaker voor diepvries groente/fruit. Die bevatten de gezonde stoffen omdat ze meteen na plukken bevroren worden. Het voordeel is ook dat je hele jaar door ‘seizoens’ producten kunt eten, maar dan voordeliger.
 • Thee kun je beter vers kopen (zoals bijvoorbeeld bij Levelt), Lipton thee bevat plastic balletjes bijvoorbeeld. Yogi, Pukka en Zonnatura kruiden thee is prima.
 • Koffie is onderverdeeld in Arabica en Robusta. De een groeit aan de voet van de heuvel, de ander bovenaan. De Arabica is betere keuze, bevat meer gezonde stoffen. Arabica koffie van Levelt en Nespresso zijn van goede kwaliteit.
 • Resferatol is een goede stof, die komt in wijn voor, maar ook gewoon in pinda’s met vliesje.

Een zo uitgebreid mogelijk verslag van een zeer informatieve avond. De conclusie van dit alles zou kunnen zijn, eet meer groente en fruit en natuurlijk ga we niet dood van af en toe iets ongezonds eten, we zijn tenslotte allemaal mens. Maar alles met mate en met gezond verstand.