programma


13 OKTOBER 2021

Food for Skin met Cathy en Angela als gastsprekers.

“Dat was een leuke avond zeg!
Mooie gesprekken, een fijn publiek en super leuke reacties.
Dank dat we ons verhaal mochten vertellen”.

Deze reactie ontvingen wij van Angela en Cathy, de dames achter Food for Skin en onze gastsprekers voor onze oktober bijeenkomst. Wij kunnen deze mening alleen maar delen, het was inderdaad een zeer geslaagde avond!

Angela en Cathy, twee zussen uit Noord-Holland opgegroeid met een moeder die al 50 jaar biologisch tuiniert en composteert. De goedheid van groenten is hen dus met de paplepel ingegoten. Iedereen weet wel dat het eten van groenten goed is voor je lijf.


Maar weinigen weten dat je huid, je grootste orgaan, ook graag gevoed wil worden met vitamines en mineralen. Twee jaar lang hebben de zussen gewerkt aan de ontwikkeling van Food for Skin, samen met een professioneel formulator en een laboratorium, om goed werkende, no-nonsense producten op de markt te zetten gemaakt van reststromen van groenten wat het ook nog eens circulair maakt. In november 2020  was de lancering en zij hebben nu al twee Beauty Awards op zak! Zij leerden ons dat één lik van de conventionele huidverzorgingsproducten 90.000 microplastics bevatten. Microplastics komen uit de petrochemische industrie (aardolie) en worden gebruikt als vulmiddel zodat de crème lekker dik wordt. Wij smeren dus aardolie op onze grootste orgaan, de huid! Vervolgens belanden deze microplastics weer in de oceanen en ons grondwater nadat wij onze huid
weer afspoelen.

Hun missie is om de beauty industrie ‘schoon’ te maken. Dat begint met bewustwording creëren, goede voorbeelden verzamelen en dan samen de industrie opschonen. Food for Skin is daarom partner van The Plastic Soup Foundation. Een organisatie die de strijd tegen de plastic vervuiling aangaat door middel van diverse projecten. Zij supporten onder andere de Beat The Microbead Campaign, die een handige app opgericht hebben waarmee je alle producten kunt scannen. Deze app vertelt je of het product micro-plastcis bevat of niet. Je kunt de app downloaden.

Een andere interessante app die je kunt downloaden, is de Clean Beauty app.

Een andere tip van deze twee dames die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, is de website shoplikeyougiveadamn: een website voor vegan, fair en duurzaam shoppen.

De dames hadden nog meer zoveel te vertellen dat de avond te kort bleek te zijn. Het werd in ieder geval duidelijk dat er veel valt te leren en dat wij zelf ons steentje kunnen bijdragen door bijvoorbeeld onze verzorgingsproducten te vervangen door de heerlijke producten van Food for Skin.  

Een prachtige kans om ons thema ‘Verduurzamen’ in de praktijk te brengen!  

——————————————————–

8 SEPTEMBER 2021: Ledenvergadering 2021

Na het afgelopen seizoen al varende te hebben afgesloten op een zon-overgoten dag, hebben we het nieuwe seizoen op wat misschien wel de mooiste dag van het jaar was weer geopend.

Als locatie hadden we voor deze keer restaurant ’t Sluisje uitgekozen. De inloop vond plaats op het terras wat uitkijkt over het glad geschoren gazon van het golf-parcours. Wat een heerlijk setting om elkaar weer te begroeten onder het genot van een glaasje Cava en bittergarnituur dat werd aangeboden door het bestuur. 

Traditioneel is de eerste bijeenkomst van het jaar gewijd aan de algemene ledenvergadering en zo ook deze keer. Tevens namen we afscheid van een drietal bestuursleden en verwelkomden we drie nieuwe leden.  Deze werden natuurlijk eerst voorgedragen aan de aanwezige leden, die geen van allen bezwaar maakten. 

De vertrekkende bestuursleden zijn; Dorien Veerman, secretaris; Dénelise L’Ecluse, vice voorzitter en leden commisie; Ellen Labree, voorzitter en penningmeester.

Aanblijvende bestuursleden zijn; Wilma Groot, multi-media; Margot Endel, voorzitter

Nieuwe bestuursleden zijn: Eline Koetsier, penningmeester, Inge Welmer van Dijk, algemeen bestuurslid en Brünhilde Albers, secretaris en leden commisie.

Na het voorgerecht werden de nieuwe leden stuk voor stuk kort geïnterviewd, een taak die door onze vaste interviewster Samantha de Groot werd uitgevoerd. Verschillende vragen voor de verschillende dames maar alle drie werd hen gevraagd naar hun bijdrage aan ‘Verduurzamen’, het thema van dit seizoen.

Na het hoofdgerecht was het dan tijd voor de noodzakelijke zaken, de ledenvergadering. Margot Endel nam het stokje over van Ellen Labree. Geen sinecure om de multi-taskende Ellen op te volgen, maar Margot slaagde met vlag en wimpel en kan trots zijn op haar eerste optreden als voorzitter. 

Vooral haar uiteenzetting over het thema ‘Verduurzamen’ wat zij ook ziet als ‘Samen verduren’ of wel “Samen een duurzame relatie bouwen in het netwerk’ maakte indruk.

Uiteraard legde Ellen nog wel zelf verantwoording af over de financiën van afgelopen jaar. Dit onder toeziend oog van Diana Meijer, die toegezegd heeft om ook aankomend jaar Eline bij te staan. Wel werd de leden gevraagd om alvast na te denken over wie deze rol na dit jaar eventueel over kan nemen.

Er is besloten dat de contributie 125 euro blijft, de subsidie van 5 euro per maaltijd blijft en dat 65 leden het maximale aantal blijft. Op dit moment zijn er 60 leden en vanaf oktober waarschijnlijk 62.

Yvonne van Zoelen, Martine Meijer en Nicolette van der Ploeg hebben ons dit seizoen verlaten en we verwelkomen Anne-Barbara Lemmens, Beatrijs van Erden, Brigit Hoomans en Sinnika Arnoldus en in oktober draaien Alexandra Kool en Marije Verberne nog een keertje mee.

Tijdens de vergadering werden de ‘oude’ bestuursleden uitgezwaaid en bedankt voor hun geweldige inzet en hun creativiteit. Het afgelopen seizoen was natuurlijk een nog grotere uitdaging om leuke en interessante meetings voor de leden te organiseren. Ik denk dat ik namens alle leden spreek als ik zeg dat het bestuur hier uitstekend in is geslaagd. 

Onze dankbaarheid en een prachtige bos bloemen zijn dan ook meer dan verdiend. Niet alleen voor de vertrekkende bestuursleden, maar zeker ook voor Diana Meijer en Samantha de Groot voor hun inzet.

Het was een heerlijke avond waar iedereen zichtbaar genoot van het weer samen zijn, van het lekkere eten en van de leuke gesprekken met oude en nieuwe bekenden.

Het seizoen is geopend!

——————————————————–

11 MAART 2020

Een interessante avond. Maar…: hoe duurzaam zíjn we eigenlijk?

11 maart kwamen we ondanks Covid-19 toch bijeen in Merlet.

Na het interview met Claudia Gelissen was gastspreekster en oud Netwerklid Marjan de Bock-Smit aan het woord. Bedrijfsmatig houdt zij zich bezield en gedreven bezig met duurzaamheid. Zo kunnen consumenten nu via QR-codes exact de herkomst van diverse supermarktproducten achterhalen.

De focus lag deze avond op het gecompliceerde van duurzaamheid binnen de mode-industrie. Hoe machteloos we ons daarin voelen; onterecht, want we hebben meer macht dan we denken. Hoe gaat het daar eigenlijk achter de schermen aan toe? Wilma Groot, jarenlang werkzaam in de mode-industrie, lichtte een tipje van de sluier op.

12 FEBRUARI 2020

Op welk compliment dat je ooit kreeg, ben je het meest trots…? Een avond met Ronde Tafel Gesprekken, gezellig tijdens de maaltijd die dus wat langer duurde.

Luisteren naar elkaars antwoorden op uitstekend samengestelde, sfeer creërende vragen, zoals:
– Waar ben je het meest dankbaar voor
– Wanneer verbreek jij een verbinding
– Wat inspireert je of maakt jou ultiem gelukkig?

Lachen en – vrouwen eigen – eindeloos afdwalen, omdat een tafelgenote iets vertelt dat je nog niet van haar wist. Zelfs tijdens het aandoen van de jassen gingen de gesprekken door. Vaker doen? Dankbaar ?

8 JANUARI 2020

DAG OUD HALLO NIEUW
Ik wakker het vuur aan. .Liefst in je hart; indien nodig ook onder je voeten…

Op 8 januari begonnen we het Jaar 2020 met een lezing door Esther Jacobs met als motto: “Wakker het vuur aan, liefst in je hart. Steek energie in datgene waar je wél controle over hebt.” De vrouw achter het initiatief ‘Coins for Care’ vertelde enthousiast en uitgebreid over diverse ervaringen die ze opdeed tijdens de vele reizen die ze maakt en de workshops die ze geeft. Ze moedigde iedereen aan eens een boek te schrijven! Zelf heeft ze er reeds enige op
haar naam staan. Nieuwsgierig? Bezoek haar site.

11 DECEMBER 2019

Kerst in Oudtburgh & Souper in de Taverne

In deze kerstmaand laten we ons van onze goede, behulpzame kant zien.  We gaan ons inzetten om de bewoners van Oudtburgh te begeleiden in het maken van een mooi kerststukje. Oudtburgh is een woon-zorg locatie voor ouderen met dementie of lichamelijke beperkingen. Alle leden gaan in gesprek met de bewoners en helpen ze waar nodig met het maken van hun kerststukjes. Onder begeleiding van Margot op de piano, zingen we samen kerstliederen. Aansluitend souperen we in de Taverne voor de laatste bijeenkomst van dit kalenderjaar.

9 OKTOBER 2019

HELP, HELP, help, de reddingsbrigade ! We gaan naar Egmond

Op 9 oktober leerden we na het diner hoe de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) met 75 uitstekend opgeleide vrijwilligers – naast toezicht houden op de zomerstranden – actief is bij calamiteiten en tijdens diverse evenementen. Men verleent hulp waar nodig op het strand, in de branding en in de duinen. Het bestuur van het VNB deed ter ondersteuning van de werkzaamheden van de ERB een donatie, de leden vulden de collectebus aan als dank voor alle werkzaamheden en de boeiende avond

8 MEI 2019

F*CK DIE ONZEKERHEID
Drs. Vréneli Stadelmaier geeft een theatercollege met video, muziek en interactie met het publiek.

Vréneli is oprichter/directeur van SheConsult, een trainings-/coachingsbureau voor hoogopgeleide vrouwen. In het theatercollege ‘F*ck die Onzekerheid’ gaat ze in op de angst om door de mand te vallen. Het gaat om dat kleine stemmetje in ons hoofd dat zegt dat je niet goed genoeg bent, of dat ze er vast achter komen dat… Op humoristische wijze vertelt Vréneli over vooroordelen, culturele verwachtingspatronen en fysieke verschillen die maken dat vrouwen hier gevoeliger voor zijn dan mannen. Verder krijg je concrete tips!

13 FEBRUARI 2019

De tweede avond van 2019 geeft de directeur van CSR, Carolien Hamming, een lezing over de twee gezichten van stress. Aan de ene kant is het hartstikke gezond en zijn we er allemaal dol op (ja, jij ook!) en aan de andere kant kan het een burn-out  veroorzaken en je gezondheid schaden. Je kunt er zelfs dood aan gaan. Verder eten we lekker bij Merlet.

10 OKTOBER 2018

VRIJ TEKENEN

De tweede avond van dit seizoen zal in de gerenoveerde Vrije School plaatsvinden. De directeur gaat ons rondleiden door het gebouw, Fabels zorgt voor een heerlijk diner en Katinka & Pam geven een tekenles in de geest van Rudolf Steiner. Omdat we op grote vellen op de vloer gaan tekenen, wordt aangeraden om gemakkelijke kleding aan te trekken die ook vies mag worden.

Verder zullen er op deze avond door Annelies A. – gewoon met haar iPhone – leden worden geportretteerd voor het nieuwe smoelenboek.

12 SEPTEMBER 2018

EERSTE GEZAMENLIJKE DINER EN ALGEMENE LEDENVERGADERING

Tijdens onze eerste bijeenkomst van het seizoen 2018-2019 ontmoeten we elkaar in Grand Café Merlet in Schoorl. Op deze avond wordt het nieuwe bestuur voorgesteld, houden we de Algemene Leden Vergadering en toosten we op het komende jaar!

13 JUNI 2018

PRESENTATIE EN RONDLEIDING MARIETTE DÖLLE

Speciaal voor het Vrouwen Netwerk Bergen opent Kranenburg op deze avond haar deuren. Directeur Mariette Dölle neemt ons mee langs de drie bijzondere zomertentoonstellingen die Kranenburg heeft gestart.

9 MEI 2018

PRESENTATIE MARIJKE DIRKSON

Wat is dat toch met die schapen die dan weer daar en dan weer elders aan het lopen en grazen zijn? Wat is het verhaal van de Schaapskooi met zijn markante uitstraling? We ontmoeten een sterke vrouw met meer dan duizend schapen, zij nodigt ons uit te komen luisteren naar haar verhaal, haar achtergrond en kennis.

11 APRIL 2018

SPREKER MONIC BÜHRS

De regels en de manier waarop ‘spelregels’ binnen organisaties gespeeld worden, is vaak masculien. Als vrouwen ook de hogere posities in organisaties willen bekleden, de mooiste opdrachten willen krijgen etc. is het van belang te weten wat de verschillen zijn in het gedrag en de aanpak van vrouwen en mannen. Niet om je aan te passen, maar wél om het spel strategisch mee te kunnen spelen.

14 MAART 2018

PRESENTATIE GONDA AAN ZEE
Een presentatie van Gonda over het bedrijf Aan Zee, wat uit het niets is geboren en uitgegroeid is tot een grote speler in verhuur van vakantiehuizen.
Inmiddels is dit bedrijf onderdeel van de Leisure Group en heeft Gonda tijd voor nieuwe uitdagingen.

14 FEBRUARI 2018

SYSTEMISCH WERKEN / WORKSHOP YVONNE BROKAAR
Vanuit systemisch werk naar jezelf kijken, naar je team kijken of naar je organisatie kijken, is kijken vanuit een geheel ander perspectief.

10 JANUARI 2018

EEN GOED BEGIN, WAT GA JIJ DOEN
Naast proosten op het nieuwe jaar gaan we met elkaar aan de slag! Wat zijn jouw doelen voor 2018? Wat zijn je doelen of wat laat je achter je?

13 DECEMBER 2017

KERST IN DE KERK
De bevlogen dominee Engele Wijnsma neemt ons mee met een mooi verhaal in de donkere dagen voor kerst. We beginnen met een drankje vooraf bij het ijsbaantje rond de kerk.

3 NOVEMBER 2017

20 JAAR VROUWEN NETWERK BERGEN

Een avond vol ‘soul’ in de ziel van Bergen. Met inspirerende gasten op onze bank en een feestelijk afsluiting met een soulband. 

11 OKTOBER 2017

WALK OF HISTORY

We ontmoeten elkaar bij Restaurant Fellini en krijgen daar alvast een korte uitleg over de route ‘Walk of History’. Een route in Alkmaar waarbij we het kunstproject van Pauline Bakker en Katinka Krijgsman gaan bekijken. Tijdens het diner vertellen Pauline en Katinka alles over de totstandkoming van het project de mogelijkheden maar ook de moeilijkheden.

13 SEPTEMBER 2017

HET NETWERK DAT ZIJN WIJ!

Tijdens onze eerste bijeenkomst staat de ALV op het programma. Niet alleen de stand van zaken maar bovenal een avond waarop we in gesprek gaan met de leden én hoe de leden aankijken tegen de genoemde punten van het huishoude-lijk reglement en de statuten.

MEI 2017

MOVE YOUR BODY, SHARPEN YOUR BRAIN
_ Workshop Karin van den Berg
Cognitieve Fitness combineert fysieke inspanning met intellectuele uitdaging en maakt gebruik van bewuste ontspanning. Cognitieve Fitness richt zich op het behoud en de verbetering van zowel de fysieke als cognitieve vitaliteit.

APRIL 2017

UITDAGING
_ Lezing Sebastiaan Tan
“Jezelf -bijna onmogelijke- uitdagingen opleggen is heel belangrijk voor een gezonde ondernemersgeest.” Oftewel, heel clichématig: no pain, no gain. Sebastiaan Tan komt deze netwerkavond vertellen over zijn mentaliteit en hoe hij nu hard aan de weg timmert met ‘Temper’, zijn start-up die de concurrentie aangaat met de traditionele uitzendbranche.

MAART 2017

VROUW IN DE KUNST
_ Lezing Jacqueline Visser-Westerbrink
Op de Wereld Vrouwendag een avond in het teken van Vrouwen in de Kunst. Tijdens deze avond gaat Jacqueline Visser in op de verschillende manieren waarop vrouwen worden uitgebeeld en hoe daar naar gekeken wordt, powervrouw versus onschuldige maagd, Ook is er een interactief deel; welke afbeeldingen gebruik je zelf: LinkedIn zakelijke uitstraling, Facebook anders? Welke stijl spreekt je meeste aan? Wat zegt dat over jou?

FEBRUARI 2017

HUMAN DESIGN _ Lezing Els Willemse
“Ieder mens is zo uniek, dat het spectaculair is om te ontdekken wat het voor jou betekent. Je kunt ontdekken waar in jouw lichaam jij je beslissingen neemt”

JANUARI 2017

FRISSE BLIK OP DE TOEKOMST
Eten, drinken, luisteren en praten over jouw toekomstvisie! Wat wil je bereiken in je werk, met je bedrijf? Wat is je droom, en hoe kan je die concreet maken? 

DECEMBER 2016

VAKVROUW AAN ZEE
Wij komen in kerstsfeer in Hemingway’s Winterlodge van Jeroen Klepper. Tijdens de laatste bijeenkomst van het jaar 2016 staan Jolande Hopman en Margot Endel in de spotlights.

NOVEMBER 2016

IN HARMONIE
Wat gaat er gebeuren in ons dorp! Het ‘In Harmonie’ plan van de Stichting Mooier Bergen wordt gepresenteerd door Meis de Jongh.

OKTOBER 2016

ANTONI VAN LEEUWENHOEK ZIEKENHUIS NKI
Bezoek aan het ALV in Amsterdam. De presentaties belichten de positieve kanten van het omgaan met en het behandelen van kanker belicht.

SEPTEMBER 2016

HISTORIE VERTELD
Met een borrel, bijpraten over de zomervakantie en lekker eten beginnen we het seizoen spectaculair met een lezing van Annejet van der Zijl.

JUNI 2016

OP NAAR HET STRAND
Slotbijeenkomst op het strand. Eten, wat drinken, voorpret over de zomervakantie en leuke activiteiten.

MEI 2016

BE YOUR BRAND
Eten, inspireren en uitwisselen in het Hof. / Waardoor raak jij geïnspireerd in je werk? / Wat wil je realiseren met je werk? / Wat is de essentie van je werk?

APRIL 2016

FABELS?
Marijke Samsom praat je bij over voeding. Laat je inspireren door haar ander blik.

MAART 2016

STIJL
Bijzonder, eigenzinnige vrouwen en mannen, met gevoel voor stijl in de prikkelende en inspirerende presentatie van de foto’s van Misja B.

FEBRUARI 2016

ARTS
Een avond met kunst, muziek en bijzonder eten.

JANUARI 2016

AANDACHT
We starten het nieuwe jaar met een interactieve workshop Mindfullness.
En proosten op het nieuwe jaar!

DECEMBER 2015

AAN TAFEL
Ont-moeten, praten, bijzonder eten en drinken.

NOVEMBER 2015

THE FUTURE IS NOW
Laat je verrassen door nieuwe technologische
ontwikkeling en trends
Presentatie Chris van Vleuten

OKTOBER 2015

KUNSTselfie
Een avond in het teken van de Kunst10daagse
Verras jezelf en ontdek de kunstenaar in jou!
Doe mee met drie verrassende workshops
#1 Hoe mooi is jouw stem / Margot Endel
#2 Maak een sierraad / Sien Ulder
#3 Maak een kleurige collage / Regien Strategier

SEPTEMBER 2015

RENTREE
Gezellige start en ALV seizoen 2015/2016
Presentatie nieuwe website
Een aantal nieuwe leden stellen zich voor
Het jaarthema maken we bekend

JUNI 2015 / SLOTAVOND

Baakmeerdijk Pop-up
Presentatie Elske Doets
Jeroen Klepper /
Pop-up restaurant

MEI 2015

Atelier bezoek op de fiets
Elles Kloosterman
Sien Ulder
Johanna Walters

APRIL 2015

Presentatie
Regien Strategier / Image onsultant
Frederike Hartog / Floor