seizoen 2021 – 2022

Juni 2022

Seizoens afsluiting

Aan het einde van het seizoen kijken wij als bestuur terug op weer een bijzonder jaar waarin het thema ‘verduurzamen’ veelvuldig aan bod kwam. Wij kunnen alleen maar hopen dat onze leden er net zo van genoten hebben als wij en we gaan het seizoen dan ook extra feestelijk afsluiten. 

De afsluiting vindt plaats bij strandpaviljoen Noorderlicht te Bergen aan Zee.

We zullen daar bijeenkomen om van een heerlijk buffet te gaan genieten, speciaal voor ons bereidt door Jeroen Klepper. Het buffet biedt ruime keuze, rekening houdend met de diverse eet-wensen. Om deze avond extra feestelijk te maken is er voor deze keer de mogelijkheid voor alle leden om een partner mee te nemen. Dat kan een levenspartner zijn of een hele goede vriend(in) of iemand anders die je na aan het hart staat. 


Mei 2022

Een plantaardige kennismaking!

Deze maand is de laatste keer van het seizoen dat we in restaurant Merlet bijeenkomen. Reden om daar een bijzondere avond van te maken!

En bijzonder wordt het. We hebben namelijk Brünhilde Albers, uit ons eigen netwerk, bereid gevonden om onze bijenkomst te verzorgen. Zij gaat dat doen aan de hand van een presentatie over plantaardig eten. Een mooi onderwerp om het huidige seizoen en dus ook het thema duurzaamheid mee af te sluiten.

Velen van jullie weten al dat Brünhilde vurig pleitbezorgster is van plantaardig voedsel en de vele gezondheidsvoordelen daarvan. Maar de harde cijfers en feiten over het milieuaspect, de invloed van de media en de voedselindustrie zijn zeker ook de moeite van de aandacht waard.

Tevens worden jullie meegenomen in de dagelijkse praktijk van een plantaardige keuken. Wat betekent dat eigenlijk voor je keukenvoorraad én voor je portemonnee?

Om een en ander kracht bij te zetten zal er dit keer géén keuze zijn voor wat betreft het menu. Wij hebben namelijk voor deze gelegenheid in overleg met de kok van Merlet een volwaardig plantaardig diner samengesteld met een heerlijke verrassing ter afsluiting.

Meer over Brünhilde Albers: Dit jaar vieren wij ons 10-jarige plantaardige jubileum. Eén van de beste beslissingen uit mijn leven. Niet alleen hebben wij (mijn hele gezin) veel verbetering ervaren op gebied van onze gezondheid, we vinden het ook een heerlijke manier van eten. Dat het ook nog eens beter voor onze planeet is natuurlijk een mooi bijkomend voordeel,  al was het ons daar in eerste instantie niet om te doen. Ik geloof heilig in ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ en probeer dat ook als het gaat om de plantaardige keuken. Door middel van social-media, workshops en mijn culinaire reizen probeer ik mensen te verleiden om het ook eens te proberen. Op mijn website www.everydayplantpower.com staan vele recepten, van ontbijt tot diner, van salade tot snack. Voor ieder wat wils, gratis en voor ieder toegangelijk.


April 2022

Dress for success

Nederlanders zijn graag bereid om te helpen, met name op het gebied van internationale hulp. Maar wat soms vergeten wordt is dat er ook binnen onze eigen landsgrenzen mensen zijn die het moeilijk hebben.Er zijn talloze prachtige initiatieven om de minder bedeelde medemens te ondersteunen waar wij vaak geen weet van hebben. 

Reden om eens zo’n prachtig initiatief in het zonnetje te zetten tijdens onze bijeenkomst van 13 april as. Onze gastspreekster van de avond is Jeanine Blaauw en zij komt ons vertellen over ‘Dress to Success’. 

Waar staat Dress to Success voor?

Dress for Success is een wereldwijde organisatie opgericht en gerund door vrijwilligers, die zowel mannen als vrouwen met een minimuminkomen aan een gratis sollicitatie outfit helpt. 

De missie van Dress for Success is het bevorderen van de economische onafhankelijkheid van mensen die van een minimuminkomen of (bijstand)uitkering moeten leven. Dat doen we door hen professioneel te kleden als ze gaan solliciteren en hen te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk. Een eerste indruk is immers altijd belangrijk en medebepalend voor een succesvolle afloop.

Jeanine is voorzitter van Dress for Success Amsterdam en zal jullie meenemen in de ontstaansgeschiedenis, de organisatie in Nederland en Amsterdam, huidige uitdagingen en de plannen die wij voor de toekomst hebben. Ook zal ze jullie een actueel vraagstuk voorleggen waarover ze graag met jullie in gesprek gaat.

Meer informatie over Dress for Success lees je vast op: www.dressforsuccess.nl

Meer over Jeanine Blaauw.“Ik ben afgestudeerd in Bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Inmiddels  ben ik al bijna 35 jaar woonachtig in Amsterdam. Mijn loopbaan meandert tussen werken binnen profit en non profit, op het snijvlak van organisatie-ontwikkeling en people management in verschillende rollen. Altijd met liefde voor organisatie en mens. Ooit aan het begin van mijn loopbaan heb ik een aantal jaren op de Antillen gewoond en de laatste jaren af en aan voor groot project in Afrika/Tanzania gewerkt, hierin ligt een grote liefde.  Naast mijn werkzaam bestaan heb ik altijd vrijwilligers- of bestuurswerk vervuld binnen het thema kansgelijkheid. Sinds september 2019 ben ik betrokken bij Dress for Success Amsterdam, sinds vorig jaar april ben ik de trotse voorzitter“. 


Maart 2022

Margriet Leemhuis, voormalig ambassadrice over duurzame politiek

Het was een bijzondere avond, niet in de laatste plaats vanwege onze gaste Margriet Leemhuis. Een bijzondere dame die al jaren thuis is in de wereld van diplomatie. Een uitermate actueel onderwerp gezien de huidige verdrietige situatie in de Oekraïne. 

Margriet nam ons mee in de wereld van de diplomatie, met in het bijzonder het thema duurzaamheid in het buitenlandse beleid. Zij vertelde ons over wat Nederlandse bedrijven in het buitenland doen aan verduurzaming en hoe ambassades daarin kunnen ondersteunen (bijvoorbeeld circulaire landbouw). Tenslotte zette zij uiteen wat ambassades eigenlijk doen. 

Margriet was nieuwsgierig naar onze suggesties over duurzaamheid en stond open voor vragen over andere onderwerpen, met name de situatie in Oekraïne.

Margriet Leemhuis stelt zich voor: “na een studie Frans en Communicatie wetenschap aan de universiteit van Amsterdam, begon ik in 1989 bij het ministerie van buitenlandse zaken.  Het werk bracht me naar ambassades in Santiago de Chile, Parijs, Pretoria, Bratislava, Londen en Mexico en uiteraard ook veel in Den Haag, waar ik onder andere werkte in het kabinet van de minister, in ontwikkelingssamenwerking en als ambassadeur culturele samenwerking. Op dit moment reis ik als inspecteur naar ambassades, om ze te helpen bij het uitvoeren van hun taken. Deze zomer vertrek ik naar Lissabon, voor vier jaar”.


Oktober 2021

Food for Skin

“Dat was een leuke avond zeg! Mooie gesprekken, een fijn publiek en super leuke reacties. Dank dat je ons aangedragen had!”

Deze reactie ontvingen wij van Angela en Cathy, de dames achter Food for Skin en onze gastsprekers voor onze oktober bijeenkomst. Wij kunnen deze mening alleen maar delen, het was inderdaad een zeer geslaagde avond!

Na een heerlijk diner was het dan tijd voor onze gasten Angela en Cathy. Twee zussen uit Noord-Holland opgegroeid met een moeder die al 50 jaar biologisch tuiniert en composteert. De goedheid van groenten is hen dus met de paplepel ingegoten. 

Iedereen weet wel dat het eten van groenten goed is voor je lijf. Maar weinigen weten dat je huid, je grootste orgaan, ook graag gevoed wil worden met al die vitamines en mineralen. Twee jaar hebben de zussen gewerkt aan de ontwikkeling van Food for Skin, samen met een professioneel formulator en een laboratorium, om goed werkende, no-nonsense producten op de markt te zetten gemaakt van reststromen van groenten wat het ook nog eens circulair maakt. In november ’20  was de lancering en zij hebben nu al twee Beauty Awards op zak!

Zij leerden ons dat één lik van de conventionele huidverzorgingsproducten 90.000 microplastics bevatten. Microplastics komen uit de petrochemische industrie (aardolie) en worden gebruikt als vulmiddel zodat de crème lekker dik wordt. Wij smeren dus aardolie op onze grootste orgaan, de huid! Vervolgens belanden deze microplastics weer in de oceanen en ons grondwater nadat wij onze huid weer afspoelen.

Hun missie is om de beauty industrie ‘schoon’ te maken, vrij van troep. Niet alleen hun producten, maar álle huidverzorging producten. Dat begint met bewustwording creëren, goede voorbeelden verzamelen en dan samen de industrie opschonen.

Food for Skin is daarom partner van The Plastic Soup Foundation, een organisatie die de strijd tegen de plastic vervuiling aangaat door middel van diverse projecten. (Voor meer info zie https://www.plasticsoupfoundation.org ). Ook supporten zij de Beat The Microbead campaign. Deze organisatie heeft een handige app opgericht waarmee je alle producten kunt scannen en de app vertelt je dan of het product micro-plastcis bevat of niet. Je kunt deze app downloaden op https://www.beatthemicrobead.org . Een andere handige app is de Clean Beauty app die je kunt downloaden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is foodforskin-1024x281.webp