Seizoen 2023-2024

Juni 2024

Dorpswandeling Bergen

Ter afsluiting van het seizoen 2023/2024 trokken we de wandelschoenen aan. Onder begeleiding van een gids van de Historische vereniging Bergen, bekeken we onze prachtige dorp Bergen vanuit een historisch perspectief. 

De wandeling, van ca. 1 uur, startte vanaf restaurant Julies, waar de leden met een glaasje cava werden ontvangen. De beide gidsen hadden een schat aan informatie te delen, niet alleen vanuit historische feiten, maar ook eigen ervaringen. Het was zeer informatief en vermakelijk.

Bij terugkeer bij restaurant Julies werd de avond voortgezet met een diner in de vorm van shared dining, alles aangeboden door het bestuur .


Mei 2024

AI

AI is een fenomeen dat de gemoederen flink bezig houdt, voor de één een positieve ontwikkeling die nieuwe kansen biedt, voor de ander een vooral negatieve ontwikkeling die bedreigend is voor bijvoorbeeld werkgelegenheid en fake-nieuws en fraude in de hand werkt.

ChatGPT omschrijft zichzelf als volgt: Kunstmatige intelligentie (ook wel bekend als AI) zijn zelflerende algoritmes die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Deze taken kunnen variëren van het begrijpen van natuurlijke taal en het herkennen van patronen in gegevens tot het nemen van beslissingen op basis van complexe informatie. AI heeft een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën, zoals gezondheidszorg, financiën, transport, entertainment en meer.

Kortom, AI is een onderwerp waar veel over te vertellen en te  leren valt en daarom hadden wij Marlijn Heijnen, een onderzoeker bij TNO, uitgenodigd om ons hierover te informeren. Marlijn heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en statistiek, en haar huidige werk richt zich op de verantwoorde implementatie bij Defensie. 

Het was een uiterst informatieve avond.


April 2024

Modeshow!

Lente, de perfecte tijd om de boel weer eens lekker op te frissen, niet alleen in huis, maar ook onszelf, want zeg nou zelf, er is toch niets leukers dan jezelf een nieuwe frisse look te geven.

Om de keuze voor zo’n nieuwe look te bepalen is een modeshow natuurlijk hét middel om te kijken wat  de modewereld dit seizoen voor ons heeft bedacht. 

Het moge duidelijk zijn; we hebben een modeshow gehouden tijdens onze april bijeenkomst. Lilian van Driel, van Stijl Bergen, toonde ons een deel van haar lente/zomer collectie laten zien, die geshowd werd door twee ervaren dames, alsmede vier leden van jullie eigen bestuur. Dat wilde je natuurlijk niet missen! Tevens geeft Lilian een kleine presentatie waarin we een kijkje nemen achter de schermen van een modezaak en de fashion-world.

Het was een zeer geslaagde en feestelijk avond, waar menig mannequin talent is ontdekt!


Maart 2024

Kunst door Katinka Krijgsman

We vinden het altijd fijn als onze bijenkomsten worden ingevuld door één van onze eigen leden, dus stond de bijeenkomst van maart in het teken van de Kunst van Katinka. Wij ontvingen van meerdere leden het verzoek om eens een kijkje te nemen in haar atelier. Toen dat echter niet haalbaar bleek, haalden we haar atelier gewoon naar Merlet! 

We hebben eerst gezamenlijk naar een film gekeken (KunstnetTV), geheel gewijd aan Katinka haar werk, en vervolgens naar Katinka zelf geluisterd middels een interview geleid door Samantha. 

Voor wie meer wil weten over Katinka en haar prachtige werk kan een kijkje nemen op haar website: https://www.katinka.nl


Februari 2024

Valentijnsdag

De bijeenkomst van februari viel dit jaar samen met Valentijnsdag, de dag van de liefde.

Reden voor het bestuur om op deze speciale avond een beetje extra aandacht aan onszelf te besteden. Dat deden we middels een presentatie over Vrouwen en & Leiderschap, die door Karla Wiering werd gegeven. Haar presentatie haakte in op ons thema van dit seizoen, Share & Care en bestond ook uit een interactief deel.

Karla Wieringa begeleidt als senior coach mensen met vragen op het gebied van persoonlijk & transformationeel leiderschap. Thema’s zijn: bewustwording van talenten, profilering &personal branding, werk-privé balans, communicatie en loopbaanontwikkelingen/carrièrekansen. Haar brede ervaring en kennis van diverse coaching modellen bekrachtigen de cliënt in zijn talent en moedigen aan in het zetten van nieuwe stappen. Karla gaat op zoek naar de onderliggende patronen en overtuigingen. Hoe dienen die de mensen en de organisatie?  Zij kijkt samen met jou terug en vooruit, geeft confronterende feedback(met humor) en is een goede gesprekspartner, zij kan goed spiegelen en iemand vertrouwen geven, bekrachtigen in zijn of haar talent.


Januari 2024

Museum Kranenburgh

Tijdens deze eerste bijeenkomst van het jaar kregen we een kijkje in de keuken van Museum Kranenburgh.

Projectleider Heleen Dijkhuizen vertelde wat er allemaal komt kijken bij het maken van tentoonstellingen. Hoe bepaal je het onderwerp en de selectie van kunstwerken? Met welke partijen werk je samen en wat moet je regelen om de kunstwerken te transporteren en te tonen?  
Heleen Dijkhuizen studeerde cultuurwetenschappen en sociologie in Tilburg en Rotterdam en werkt sinds 2021 bij Museum Kranenburgh.
Ze was onder meer de projectleider van de tentoonstellingen over Leo Gestel, Jeroen Henneman en van de lopende tentoonstelling van Diana Scherer.


December 2023

Kerstviering in Bergen aan Zee

De laatste bijeenkomst van 2023 was een zeer sfeervolle avond die ons geheel in kerstsfeer onderdompelde.

De avond begon in strandpaviljoen Blonde, waar de leden verwelkomd werden met een bruisend drankje, om vervolgens aan tafel te gaan om te gaan genieten van een heerlijk twee-gangen diner. na het diner verplaatsten wij ons naar het Vredeskerkje te Bergen aan Zee. 

Daar werd de avond voortgezet, onder het genot van een kop koffie of thee, met een introductie en een kort historisch filmpje over het Vredeskerkje en Bergen aan Zee.

Vervolgens werd de avond opgeluisterd door ‘Klein Geluk”, een kwartet uit Alkmaar, die voor ons een prachtig repertoire hadden samengesteld van Slavische kerk- en kerstliederen. Ook was er gelegenheid tot het opsteken van een kaarsje en zo werd de avond volledig in kerstsfeer afgesloten.


November 2023

Hoe heurt het eigenlijk?

De titel van dit programma, waarin Jort Kelder op zoek ging naar de etiquette en tradities in Nederland, zal velen van jullie bekend zijn. Een uitermate vermakelijk programma met hier en daar een spottende ondertoon, maar ook informatief en een unieke kans om ‘in de keuken van’ te kijken.

Tijdens onze november bijeenkomst nam niet Jort Kelder, maar ons eigen lid Nelleke Blokker, ons mee in de wereld van de geldende etiquette en protocol normen bij officiële recepties en diners. 

Nelleke is werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse zaken, waar zij o.a. de functie van Coördinator van de Protocoldirectie heeft bekleed, waarbij zij inkomende bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders (staatshoofden en ministers) coördineerde en begeleidde. In dat kader verzorgde zij vele trainingen en workshops met betrekking tot etiquette en tafelmanieren. 

Het was een uiterst informatieve avond, waar ook veel gelachen werd. We weten nu in ieder geval allemaal hoe wij ons moeten gedragen bij de koning én hoe we soep horen te eten!


Oktober 2023

Empathie

De bijeenkomst van oktober stond in het teken van Empathie. Er werd gezamenlijk naar een documentaire gekeken met dit theme en naar aanleiding van deze documentaire gingen wij met elkaar in gesprek, waarin wij antwoord op een aantal vragen probeerden te formuleren. Zoals bijvoorbeeld:” wat is voor jou empathie, is empathie een kwestie van opvoeding of karakter, veroorzaakt de media empathie erosie? ” etcetera. Het was een interactieve avond waarin wij de verbinding met elkaar aangingen.